Tipy na výlety

Hrad Kost

Hrad Kost je jedním z nejzachovalejších vrcholně gotických hradů v Čechách. Byl vystavěn v polovině 14. století Benešem z Vartemberka. Nachází se asi 18 km od města Jičín v chráněné krajinné oblasti Český ráj. V roce 2022 se Kost znovuotevřela po důkladné rekonstrukci.

Původ hradu se datuje do 13. století, kdy Beneš z Wartenberka nechal postavit dlouhý sál a věž jako obrannou pevnost. Poté se zde vystřídalo několik dalších majitelů. Za Lobkoviců, na přelomu třetí a čtvrté čtvrtiny 16. století vznikla celá jižní část dnešního areálu včetně hospodářských budov s pivovarem. Svoji rezidenční funkci však hrad ztratil roku 1590 s posledním zde bydlícím majitelem Oldřichem Felixem z Lobkovic, dále zde byla již jen správa panství s byty úředníků a dalších zaměstnanců.

Roku 1635 hrad vyhořel a poté dlouho chátral. Později ho koupil rod Netolických. Anna Marie dal Borgo Netolická si vzala Norberta Kinského, jehož potomci jsou dnešními majiteli Kosti. Ti trvale žijí v Itálii a na své panství v Čechách poměrně často jezdí. V České republice funguje společnost Kinský dal Borgo, která veškerý jejich zdejší majetek spravuje.

I přes mnohé přestavby hradu se zachovala jeho původní silueta, které dominují hranolová Bílá věž a menší válcová věž Lidomorka. Součástí areálu hradu Kost je dále původní hradní palác a později vystavěný renesanční Bibrštejnský a Lobkovický palác.

Hradní sezona je od dubna do října.

FOTO: Roman Váňa

Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Následující volbou souhlasíte s využíváním cookies a použití údajů o vašem chování na webu pro zobrazení cílené reklamy. Personalizaci a cílenou reklamu si můžete kdykoliv vypnout nebo upravit.

více informací & nastavení